Kvarcitas

4

Kvarcitas pasižymi gražiu akmens gijų raštu bei ypatingu tvirtumu, tad šio akmens panaudojimas yra gan universalus – virtuvės bei vonios kambario stalviršiams, sienų bei židinių apdailai, grindų dangai.

Kvarcitas – kieta metamorfinė uoliena, kuri anksčiau buvo smiltainiu. Kvarcitas susidaro smiltainį veikiant aukštai temperatūrai ir dideliam slėgui. Kvarcitas dažniausiai yra sudarytas iš kvarco mineralo. Toks grynas kvarcitas yra baltos ar pilkos spalvos. Taip pat randama rusvos, rožinės spalvos kvarcito. Šią spalvą suteikia geležies oksido priemaišos. Kadangi kvarcitas – kieta uoliena (kietumas pagal Moso skalę – 7), atspari trinčiai, tad pasižymi patvarumu, kas suteikia ilgaamžiškumą. Tai leidžia šį akmenį naudoti ne tik vidaus apdailai – virtuvės stalviršiams, palangėms bet taip pat plačiai naudoti ir apdailai – vidaus grindų dangai, laiptams. Kadangi kvarcito molekulinė struktūra yra nedidelio porėtumo, jo paviršiuje nesikaupia bakterijos, išlieka atsparumas maistinėms rūgštims (citrinos rūgščiai, actui), kavai, arbatai, vynui ir kitokiems teršalams, todėl kvarcitas idealiai tinka virtuvės stalviršiams.

Stalviršiai iš natūralaus kvarcito akmens vertinami dėl nepriekaištingos estetikos ir ilgaamžiškumo – tai itin patogi maisto ruošimo priemonė, atspari įbrėžimams ir fiziniams pažeidimams. Dauguma žmonių, turinčių natūralų kvarcito akmens stalviršių, dauguma virtuvės „šefų“, užtikrins, kad akmeniniai stalviršiai vienareikšmiškai pranašesni už laminuoto medžio ar medinius, kadangi pagrindiniai akmens privalumai – tai higiena, atsparumas trinčiai ir karščiui, nesudėtinga priežiūra ir grožis. Higiena virtuvėje svarbiausia, tad dėl itin mažo akmens įgeriamumo, pavyzdžiui, pjaustant žalią mėsą jos riebaliniai skysčiai neįsigeria į akmeninį paviršių, todėl jame nesikaupia bakterijos. Tas itin svarbu tėveliams, auginantiems mažus vaikus. Taip pat ant akmeninio stalviršio galima pjaustyti, minkyti tešlą – ji nelimpa prie stalviršio, dėti karštus indus – nebijo staigaus temperatūros pokyčio. Be to, natūralus kvarcito akmens stalviršis puikiai valosi, yra ilgaamžis ir visada atrodo kaip naujas. Tad virtuvėje turint „akmenį“, tai bus ir praktiškas, ir prabangos įspūdį paliekantis Jūsų sprendimas.

Natūralaus kvarcito stalviršis – virtuvės vizitinė kortelė. Siekiant išsaugoti kvarcitinio akmens stalviršio aukštas technines savybes ir estetines charakteristikas, reikia jį reguliariai prižiūrėti, laikantis tam tikrų taisyklių ir rekomendacijų. Prižiūrint natūralaus akmens stalviršį, kriauklę, židinį ar palanges netinka juos valyti įprastais valikliai, nes jie gali pažeisti akmens paviršių. Specialios akmens valymo pastos arba purškiamos valymo priemonės efektingai valo akmenį bei suteikia jam blizgesį. Kiekvieną stalviršį rekomenduojama impregnuoti specialia natūraliam akmeniui skirta priemone, kuri suteikia akmeniui labai gerą apsaugą nuo vandens, riebalų ir drėgmės poveikio. Priemonė giliai įsigeria į akmenį, nepakeičia originalios akmens spalvos, pagyvina akmens raštą, tačiau nepalieka plėvelės ant paviršiaus ir leidžia akmeniui kvėpuoti. Impregnuotą stalviršį užtenka nuvalyti drėgna kempine ir nušluostyti sausu skudurėliu. Dirbiniai iš kvarcito natūralaus akmens yra ilgaamžiai, tačiau tam, kad jie Jus džiugintų – būtina nesudėtinga priežiūra. Kasdieniniam valymui dažniausiai naudojamos specialios priemonės, leidžiančios ilgiau išlaikyti natūralią akmens spalvą ir spindesį bei, kas ypač svarbu natūraliems akmenims – nepažeisti akmens paviršių su įprasta chemija. Dėmesio! Impregnantai neapsaugo natūralų akmenį nuo rūgščių, todėl reikia labai atsargiai elgtis ir nepalikti ant stalviršio vyno, citrinos, pomidoro, svogūno – likučius. Tačiau jeigu nepasisiekė ir atsitiko „avarija“, yra specialios akmens valymo pastos, kurios ištraukia rūgščių dėmes iš akmens – tik reikia nedelsti ir pasirūpinti iš dėmės išvalymu iš karto.

Ypatingai žavingas kvarcitas

Šiuo metu kvarcitas yra galimai geidžiamiausias natūralus akmuo. Jei kvarcitas tūrėtų savo „Instagram“ profilį, tai tikrai turėtų tūkstančius stebėtojų. Kaip ir bet kuria kita garsenybių sensacija, žmonės stebėtųsi: „Ar tai gali būti tikra?“ „Atrodo per gerai, kad būtų tiesa“. Arba: „Aš esu pasimetęs, ar galima tuo patikėti“.

Kvarcitas per pastaruosius kelerius metus vis populiarėjo kaip pagrindinė medžiaga interjero dizaine ir dėl geros priežasties. Išvaizda, kuri dažnai panaši į marmurą, o ilgaamžiškumas yra panašus į granitą, atrodo, kad šis natūralus akmuo turi viską.Kvarcito akmuo verčia žmones žiūrėti ne tik į estetiką , bet ir išnaudoti puikiąsias šio akmens savybes.

„Kvarcitas yra gražus ir egzotiškas. Žmonės dažnai pasirenka šį akmenį ieškodami kažko savito ir ypatingo. Tai puikus būdas pakeisti savo erdvę “, – sako specialistas Evaldas Baniulis, UAB „ Veritas Ana “.

Dvi stipriausios kvarcito savybės yra kietumas ir ilgaamžiškumas. Kvarcitas yra beveik dvigubai kietesnis nei stiklas ir kietesnis už peilio ašmenis. Jis taip pat yra atsparus įprastoms virtuvės rūgštims ir nebus pažeistas, kai bus veikiamas tokių dalykų kaip citrinos sultys ar actas.

Rūpinimasis kvarcitu yra panašus į rūpinimąsi granitu. UAB „Veritas Ana“ specialistai rekomenduoja reguliariai valyti šio akmens paviršius švelniu valikliu, vandeniu ir minkštu skudurėliu ar popieriniu rankšluosčiu.

Kaip ir bet kokio paviršiaus, kvarcito stalviršiams apsaugoti reikia imtis paprastų prevencinių priemonių. Kiek įmanoma greičiau nušluostykite išsiliejusias medžiagas ir drėgmę, naudokite padėkliukus,aušinimo stovus. „Veritas Ana“ specialistai taip pat rekomenduoja naudoti pjaustymo lenteles, o to priežastis visiškai kitokia nei manote: „Kvarcitas yra ypač aukštai vertinamas pagal Moho kietumo skalę.  Dėl to jis gali sugadinti jūsų virtuvinius peilius. “ – sako  „Veritas Ana“ specialistai.

Dizaineriai dievina kvarcitą, ir mes ne ką mažiau esame tuo nustebinti. Kvarcitas yra atsparus karščiui, nesibraižo ir nesidėvi taip, kaip gali kai kurie paviršiai, todėl kiekviena šio akmens  plokštė yra natūralus produktas, pasižymintis nepakartojamu išskirtinumu, kad jūsų stalviršis būtų tarsi individualus ir nepakartojamas.