Kodėl virtuvės šefai renkasi akmens stalviršius?
Jums tikriausiai teko girdėti, kad geriausi virtuvės šefai dažniausiai renkasi akmens stalviršius. Galbūt net girdėjote, kad garsiausi pasaulyje virtuvės šefai naudoja marmurinius stalviršius ar marmuro plokštes, nepaisant to, kad paprasčiau yra laikytis higienos taisyklių naudojant stalviršius iš nerūdijančio plieno. Jei virtuvės profesionalai nori akmens stalviršiui skirti laiko, pinigų ir pastangų, tai yra aiškus ženklas, kad toks stalviršis yra to vertas. Bet kodėl būtent marmurinis stalviršis yra geresnis už medinį ar nerūdijančio plieno?
Apie kokius maisto produktus mes kalbame?
Akmens stalviršiai nėra naujiena daugelyje „Michelin“ žvaigždutėmis pažymėtų restoranų, tad kokiems patiekalams geras stalviršio pasirinkimas yra toks svarbus? Atsakymas yra tas, kad nors akmens stalviršiai yra atsparūs karščiui ir įbrėžimams ir šios savybės daro jį puikiu pasirinkimu kasdien gaminant maistą, jis tikrai yra tobulas pasirinkimas gaminant ką nors ypatingo. Natūralaus akmens stalviršius ypač mėgsta kulinarijos menininkai iš viso pasaulio: ypatingai konditerijos ir šokolado gamintojai.
Kuo toks puikus yra akmuo?
Tiek gaminant konditerinius gardėsius, tiek gaminant šokoladą labai svarbu kontroliuoti temperatūrą. Natūralus akmuo (granitas, marmuras, kvarcitas ir kt.) sugeria šilumą greičiau nei medis ar plastikas, o tai reiškia, kad jis padeda greitai atvėsinti šokoladą, o dirbant su juo, konditerijos gaminiai išlieka vėsūs. Virėjai konditerinius gaminius gamina rankomis, o kūno temperatūra yra aukštesnė nei ideali tešlos gaminimo temperatūra, todėl tikrai naudinga turėti akmens masės stalviršį, kuris sunaikintų pridėtinę šilumą.
Išbandykite akmens stalviršius namuose!
Akmens stalviršis yra saugus maistui, todėl jums nereikia jaudintis, kad tešlą kočiojate tiesiai ant savo stalviršio. Žinoma, pirmiausia įsitikinkite, kad jis švarus, ir, kaip įprasta, paskleiskite šiek tiek miltų, kad konditerijos gaminiai neliptų.
Šiuolaikiniai akmens stalviršiai įprastai yra neporėti, todėl juos dar lengviau valyti ir jie yra atsparesni įbrėžimams. Tai puiku, jei gaminate maistą kartu su vaikais, nes galite pasiskirstyti darbus ir leisti jiems mėgautis procesu, nesijaudindami, kad jūsų mažieji virėjai sugadins jūsų stalviršio paviršių.
Gaminkite šokoladą namuose
Pagaminti šokoladą namuose yra lengviau, nei atrodo, ypač jei turite puikų akmens stalviršį, prie kurio lengva dirbti. Galite pradėti nuo nulio, su kakava ir pienu arba sumaišyti paruoštą šokoladą su savo skonių pasirinkimu – galbūt šviežių uogų ar likerio šlakeliu – kad pagamintumėte skanius triufelius.
Stalviršis nepakankamai vėsus? Naudokite ledą!
Dirbant šiltoje virtuvėje, kiekvienas paviršius gali įkaisti, todėl net marmuras ar granitas praranda vėsą. Jei taip atsitiko, galite atvėsinti savo stalviršius ar kepimo skardą ant jų uždėję ledo. Saugu kloti ledą tiesiai ant akmens stalviršio, tačiau galite naudoti konteinerį ledo gabaliukams, kad visur nepasklistų tirpstantis vanduo.
Saugokitės citrinų
Labai rūgštus maistas, pavyzdžiui, citrinos ir laimai, gali pakenkti akmeniui. Paprastai tai sugadina tik patį paviršių, o ne patį akmenį, tačiau vis tiek tai gali sukelti nusivylimą ir paploninti jūsų piniginę. Venkite, kad citrinos ar laimo sultys tiesiogiai liestųsi su akmens paviršiumi, kad jis išliktų nepažeistas.